Żywienie zwierząt hodowlanych – czy warto stosować kukurydzę gniecioną?
Hodując trzodę chlewną, bydło, drób, czy inne zwierzęta szczególną uwagę należy zwrócić na karmę, jaką są karmione, ponieważ jest to bardzo istotny element zarówno dla zwierząt, jak i hodowców.
Dlaczego karma jest taka ważna?
Karma jest czynnikiem, który ma największy wpływ na rozwój i ogólny stan zwierząt. Bez odpowiedniej jakości karmy nie można liczyć, na silne, zdrowe zwierzęta, które dadzą wysokiej jakości produkty. Taki stan może zapewnić tylko pokarm dobrej jakości.
Jaki pokarm jest dobrej jakości, czym karmić zwierzęta?
Na rynku dostępne jest wiele karm np. owies, żyto, pszenica, czy kukurydza. Można karmić zwierzęta wszystkim, ale żeby zapewnić im odpowiedni pokarm, który zaspokoi ich potrzeby, warto sięgnąć po kukurydzę w jednej z dostępnych form.
Jakie formy ma kukurydza?
Do najczęstszych form należą: suche ziarno kukurydzy, kukurydza mielona, kukurydza kiszona i kukurydza gnieciona. Każda z nich zapewni dobrą jakość, ale w celu maksymalnego wydobycia potencjału, warto dopasować ją do potrzeb zwierząt. Co oznacza, że gnieciona kukurydza będzie najlepsza, dla bydła, ale już dla trzody chlewnej można lepiej dopasować inną formę tego produktu.
Kukurydza gnieciona dla krów mlecznych – podstawowe informacje
Krowy mleczne potrzebują dużo energii i wartościowego pokarmu, który bogaty będzie w witaminy, minerały i inne potrzebne składniki. W dodatku koniecznie musi być łatwo przyswajalny i lekkostrawny. Taką wartościową karmą jest kukurydza gnieciona szczególnie w formie kiszonej. Krowy łatwo ją trawią, część karmy dostaje się do jelita cienkiego i tam jest strawiona, co zwiększa wartość energetyczną. Ponadto jest to karma smaczna i nie ma problemu, aby zwierzęta ją konsumowały.
Gnieciona kukurydza, od czego zależy jej jakość?
Jakość zależy od materiału początkowego, ale również od pozostałych procesów, które doprowadzają do produktu końcowego, czyli gniecionej kukurydzy. Gniecenie nie jest trudnym procesem, ale źle zabezpieczona i przechowywana karma może stracić na swojej jakości, a w najgorszym scenariuszu ulec całkowitemu zepsuciu, przez co nie będzie się nadawała do spożycia. Jeżeli chodzi o kiszone gniecione ziarno, to jego jakość można poznać po barwie i zapachu. Barwa powinna być zbliżona do produktu początkowego, natomiast zapach powinien być aromatyczny, lekko kwaskowy, trochę chlebowy. To zwiastuje dobrą jakość i dobrze przeprowadzony proces kiszenia ziarna.
Gnieciona kukurydza dla kur oraz trzody chlewnej
Kukurydza to dość uniwersalna karma, dlatego można nią karmić wszystkie zwierzęta hodowlane w tym również trzodę oraz drób. Dostarczy ona odpowiednich składników odżywczych i zapewni dobry rozwój, ale warto przeanalizować, czy inne rodzaje karmy nie będą lepsze. Być może dla kur będzie lepsza kukurydza mielona, która zapewni jeszcze lepszą jakość i lepszy rozwój. Nie bez powodu kukurydza jest od lat cenioną paszą wśród hodowców. Zapewnia wszystko, co zwierzętom niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, a ta kwestia w karmie jest kluczowa.